Friday, May 18, 2007

ayvaz / handikap - Dağarcığınıza Her Gün İki Söz -851-

TÜRK DİL KURUMU

Türkçe Sözlük'ten Sözler ve Yabancı Kelimelere Karşılıklar

Elektronik Posta Hizmeti

Tarih: 18.5.2007

Gönderim Nu.: 851

 

Türkçe Sözlük'ten

ayvaz isim, halk ağzında 1. Koca, erkek, eş. 2. eskimiş  Savaş gemilerinde çalışan cerrah yardımcısı. 3. tarih  Büyük konaklarda mutfak ve yemek hizmetlerinde çalıştırılan uşak. Atasözü, deyim ve birleşik fiiller ayvaz, kasap hep bir hesap
halk ağzında "ha öyle ha böyle, ikisi de bir" anlamında kullanılan bir söz.

Yabancı Kelimelere Karşılıklar

handikap : İngilizce kökenli (handicap) bu söz, "engel" anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kelime için dilimizde bulunan engel sözü uygun bir karşılıktır.

Türk Dil Kurumu Elektronik Posta Hizmeti

Türkçe Sözlük'ten anlamını öğrenmek istediğiniz sözleri ve Türkçe karşılığını öğrenmek istediğiniz yabancı sözleri Bilgi Edinme Hakkı bölümündeki etkileşimli belgeyi kullanarak bildirebilirsiniz.

Adı, soyadı, adres ve telefon numarası açık olarak belirtilmeyen ve "İstenilen Bilgiler ve Belgeler" bölümü anlaşılır olmayan başvurular, Bilgi Edinme Hakkı Yasası gereğince değerlendirilemeyecektir.

 

Türk Dil Kurumu

Atatürk Bulvarı, 217 Kavaklıdere/ANKARA

Tel: 0 312 428 61 00 (5 hat)

Belgegeçer (Faks) : 0 312 428 52 88

Genel Ağ (İnternet) http://tdk.org.tr

 

Hazırlayanlar:

Uzm. Âdem Terzi

Uzm. Beyza Gültekin

Dağarcığınıza Her Gün İki Söz başlığıyla yürütülen bu çalışmamız kapsamında gönderilen sözlerden ilki, Kurumumuz tarafından hazırlanan Güncel Türkçe Sözlük'ten seçilmektedir. Bu seçimde de öncelik, içinde bulunulan önemli gün ve haftalarla ilgili sözler ve ülke gündeminde sıkça kullanılmaya başlanan sözlere verilmektedir. İkincisini ise dilimize yerleşme eğilimi gösteren yabancı sözlere Kurumumuz tarafından önerilen karşılıklar oluşturmaktadır. Bu önerilere yönelik bilgi ve görüşlerinizin ilgili kurullarımızca değerlendirilebilmesi için ağ sayfamızda yer alan Bilgi Edinme Hakkı bölümündeki başvuru belgesini kullanabilirsiniz.

 

 

No comments: